Nekategorisano

Gorgonzola

Gorgonzola je vrsta sira koja se pravi od neobranog kravljeg mlijeka, ali i kozjeg. Kada se pravi od kozjeg mlijeka onda je tvrđi i slaniji.

Glavna karakteristika ovog sira je plavo-zelena plijesan. Gorgonzola je dobila ime po selu u okolini italijanskog grada Milana koje je vremenom postalo dijelom grada.
Ova vrsta sira datira još iz 879. godine, a legenda govori da su mještani imali višak sira i da se ne bi pokvario, ostavljali su ga u pećini. Međutim, bakterija je napala sir , a umjesto da ga bace, probali su ga i nekima se svidio ukus i nastavili su sa proizvodnjom takvog sira.
Druga legenda govori da je jednog mljekara nakon večernje muže posjetila zavodljiva djevojka koja mu je odvukla pažnju i zabavljala ga do jutra. Ujutro je pomiješao jutarnje mlijeko sa onim sinoćnjim i tako je nastala potpuno nova vrsta sira koju su mještani nazvali „umornim“ sirom.
Sir nastaje tako što se u mlijeko iz večernje muže dodaje jutarnje mlijeko i kada se dobije sir koji sadrži najmanje 48% suhe tvari ubaciju se metalne šipke. Kad se šipke izvade, ostavljaju  „dišne puteve“  da bi plijesan zvana Penicillicum gorgonzola  napravila prepoznatljiv kapilarni plavo-zeleni uzorak u siru. Sir zrije do šest mjeseci.
Kora gorgonzole je crvenkasta prošarana sivim buđavim flekama, a sredina je mekana, bijela ili svijetlo žuta sa zeleno-plavim „venama“ od buđi. Jako je aromatičan i slatkast, ali nije intenzivan kao njegov miris. Najčešće se služi sa bijelim hljebom i crnim maslinama i italijanskim kupusom.
Gorgonzola je sir koji ili volite ili osjećate odvratnost zbog njegovog izgleda i mirisa. Kojoj skupini vi pripadate?

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!