Propolis

Propolis je smolasta materija specifičnog ukusa i mirisa, koje skupljaju pčele sa biljaka. Njegova boja, fizička i hemijska svojstva zavise od kojih biljaka je skupljen.

Izlučevinama iz svojih žlijezda pčele ga prerađuju i takav im služi da bi popunile pukotine u košnici, dezinfikovale i polirale ćelije košnice i kao građevinski materijal. Poznat je i kao „pčelinje ljepilo“.
Sadrži oko 55% biljnih smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvjetnog praha, amonokiseline, vitamine B1, E, B6 i C, minerale barij, željezo, magnezij, kalcij, fosfor, mangan, olovo, bakar, cink, srebro, kobalt, kalij, silicij i druge.
Porijeklo naziva „propolis“ dolazi iz grčkog jezika i to riječi PRO – što znači „ispred“ i POLIS – što znači „grad“. Dakle, naziv označava odbranu, zid ispred grada.
Mnogim ispitivanjima utvrđena su mu ljekovita svojstva kao što su:
–    Antibakterijsko, antimikocitno (protugljivično), antivirusno
–    Djelovanje  protiv zračenja i oštećenja uzrokovanih rendgen zrakama
–    Protivkancerogeno i protivtumorno djelovanje
–    Kod tretiranja upalnih i gnojnih rana
–    Uklanja odumrle mase u ranama, omekšava tkivo, čisti rane od izlučevima
–    Kod žuljeva, raznih upala i opekotina
–    Anabolni efekat
–    Protiv svrbeža
–    Kod regulisanja pritiska
–    Jača imunološki sistem i smiruje nervnu napetost
–    Utiče na poboljšanje sna

U preradi postoje varijante propolis spreja sa i bez alkohola. Alkohol ima jako antiseptičko djelovanje pa sprej s alkoholom ima bolji efekt, ali djeca i netolerantni na alkohol trebaju izabrati sprej bez alkohola.
Treba napomenuti da neki ljudi imaju alergijsku reakciju na propolis, pa bi se prije upotrebe trebale izvšiti kožne probe.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!