Nekategorisano

Jeftina sredstva za čišćenje kuhinje na prirodnoj bazi

Osim što su sredstva za čišćenje jako skupa, ona su i vrlo toksična. Ako ne želite da svaki put čistite kuhinju s maskom na licu i zaštitnim rukavicama, evo nekoliko savjeta kako da uradite posao i sačuvate i sebe i okolinu. Sve što vam treba pronaći ćete već u svojoj kuhinji.

Naslage kamenca   u loncima, kuhalima i posuđu izbjeći ćete kuhanjem sirćeta jednom sedmično. Operite i dobro isperite.
Drugi način je da kesicu limuntosa prokuhate sa malo vode i ostavite par minuta. Ako su naslage veće, ponovite postupak, ali kamenac će sigurno nestati.

U zagorjelo posuđe nasuti sirće i ostaviti da stoji.  Drugi način je da naspete soli i ostavite da stoji i isperete.

Fleke na platnu:  Da biste izbijelili platno, trljajte ga kriškom limuna namočenog u sol. Isperite i pustite da se osuši.

Fleke od hrđe: Sirovi crveni luk uklanja mrlje na pamuku. Istrljajte fleke i pustite da se upija, zatim potopite u hladnu vodu. Mrlje će nestati.

Za vraćanje sjaja kuhinjskom priboru, slavinama i posuđu:
Hrom: Za slavine koje su izgubile sjaja probajte ovo: Natopite krpu vinskim octom i njime omotajte slavine. Još jedanput poprskajte platno i ostavite da stoji sat vremena i isperite. Vaše slavine će biti kao nove.
Bakar: Iscjeđenu polovicu limuna pospite solju i njome istrljajte bakrene posude. Posuđe će zablistati.
Aluminij:
1) Da biste očistili unutrašnjost aluminijske posude, kuhajte pola sata koru limuna ili grejpa u malo vode.
2) Drugi način je da u litru vode ubacite dvije kašike alkoholnog sirćeta i kuhate pola sata.

Pločice i radne ploče: Namočite četkicu u jabučnom sirćetu, premažite pločice i istrljajte. Spužvicom uklonite prljavštinu, isperite i posušite.

Neugodni mirisi:
Da biste ukolnili neugodne mirise iz kante za smeće, jednom sedmično je istrljajte korom od limuna ili grejpa.
Miris bijelog luka sa ruku, noževa i daski najbolje ćete odstraniti ako protrljate svježim peršunom ili polovicom limuna.

Mikrovalna je zaprljana: U tanjir naspite vodu i u nju stavite napola prerezan limun. Upalite mikrovalnu na 1 minutu i sačekajte da se limun ugrije. Otvorite i očistite naslage kuhinjskom krpom.

Čišćenje frižidera: U vodu dodajte sirće i sok od pola limuna. Prebrišite spužvom i posušite. Ovo će čak ukoliniti i neugodne mirise.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!