Kako se riješiti voćnih mušica?

Kupili ste malo veće zalihe voća i povrća i odjednom su se u vašoj kuhinji pojavile mušice? Ne očajavajte, postoje efikasna rješenja kako ukloniti ove male napasti.

Odrasle jedinke polažu jaja na  voće koje je spremno za branje i na taj način stižu do vašeg doma, mada često dolaze i kroz otvorene prozore. Osim što su neugodne, mušice mogu biti prenosioci zaraznih klica. Prvi korak u eliminisanju je da bacite svo natruhlo ili oštećeno voće  i povrće. Ostatak voća spremite u frižider dok se ne riješite mušica.
Očistite slivnike i kante za smeće jer mušice tu pronalaze hranu.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako se riješiti mušica.

 

Stavite bananu u vrećicu te probušite rupice čačkalicom. Vrećicu stavite blizu voća i u roku nekoliko sati, mušice će se naći u vrećici iz koje ne znaju izaći.
Drugi način je da u zdjelu pomješate voćni sok i deterdžent te zdjelu pokrijete plastičnom folijom koju ste izbušili kako bi mušice mogle uči. Kad jednom uđu, vjerovatno će se utopiti u voćnom soku i otrovati deterdžentom.
Ako nemate foliju, napravite lijevk do papira i stavite ga u teglu sa voćnim sokom i deterdžentom. Efekat će biti isti, mušice uđu, ali ne znaju izaći

Pogledajte rubriku ZDRAVI RECEPTI na portalu o zdravoj ishrani "Gastro vitalis"  

Mušice možete poprskati alkoholom, te će one popadati na tlo te ih pometite. Alkohol je manje učinkovit od raznih insekticida, ali zato nije otrovan i može služiti kao odlično sredstvo za dezinfekciju u kuhinji.

EVO JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA! -   Ako je krastavac gorak

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!