Nekategorisano

Kako se riješiti voćnih mušica?

Kupili ste malo veće zalihe voća i povrća i odjednom su se u vašoj kuhinji pojavile mušice? Ne očajavajte, postoje efikasna rješenja kako ukloniti ove male napasti.

Odrasle jedinke polažu jaja na  voće koje je spremno za branje i na taj način stižu do vašeg doma, mada često dolaze i kroz otvorene prozore. Osim što su neugodne, mušice mogu biti prenosioci zaraznih klica. Prvi korak u eliminisanju je da bacite svo natruhlo ili oštećeno voće  i povrće. Ostatak voća spremite u frižider dok se ne riješite mušica.
Očistite slivnike i kante za smeće jer mušice tu pronalaze hranu.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako se riješiti mušica.

 

Stavite bananu u vrećicu te probušite rupice čačkalicom. Vrećicu stavite blizu voća i u roku nekoliko sati, mušice će se naći u vrećici iz koje ne znaju izaći.
Drugi način je da u zdjelu pomješate voćni sok i deterdžent te zdjelu pokrijete plastičnom folijom koju ste izbušili kako bi mušice mogle uči. Kad jednom uđu, vjerovatno će se utopiti u voćnom soku i otrovati deterdžentom.
Ako nemate foliju, napravite lijevk do papira i stavite ga u teglu sa voćnim sokom i deterdžentom. Efekat će biti isti, mušice uđu, ali ne znaju izaći

Mušice možete poprskati alkoholom, te će one popadati na tlo te ih pometite. Alkohol je manje učinkovit od raznih insekticida, ali zato nije otrovan i može služiti kao odlično sredstvo za dezinfekciju u kuhinji.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!