Nekategorisano

RIŽA sa grožđicama i leblebijama – nešto začinjeno i slatko

Posebno mjesto u mom životu sada zauzima jedna mala slatka radnjica na vrhu naše čaršije u kojoj možete naći brdo finih začina u čijim kutijicama se nalaze sve ljepote jedne jako neobične zemlje. Tu možete naći mnoštvo ukusa, ali i uvijek dobiti super savjet kako skuhati tradicionalno jelo tog podneblja. Tako sam dobila i ovaj recept, malo ga modifikovala, naravno i od tada potpuno zaljubljena pravim ovo svake sedmice, a posebno kad znam da neko poseban treba da me posjeti.

Ovako zvanično priznajem da mi je još od onog ružnog ratnog perioda riža ostala kao najmrža namirnica od svih sa kojim smo se susretali. Recimo da se ta ljubav probudila nedavno, prije nekih 4-5 godina sa pojavom onih „skupih“ stranjskih riža koje smo dobili zahvaljujući globalizaciji, a koje su zamjenile onu najpoznatiju rižu sa daskom. Tako sam i ja pala pod uticaj uncle ben`s riže u kesicama koja bude savršeno skuhana, a nikad sljepljena i pravila je u raznim kombinacijama, međutim nikad nisam postigla ovu punoću okusa.

gastrofan-513
 

Tako se nađem u maloj radnjici i jedan od vlasnika mi na kombinaciji tri jezika pokuša objasniti kako mi bosanci zapravo nemamo pojma kako se pravi riža. Praktično mi je razbio sve iluzije da sam do sad znala napraviti rižu i da sam probala najbolju od najboljih. Naravno prodade mi sve sastojke za tu misterioznu rižu i ja tako sva zbunjena odlazim kući sa najčudnijim sastojcima za ručak.

Riža sa grožđicama i leblebijama:
predjelo za dvije osobe

Sastojci:
2 šoljice iranske basmati riže
šaka zelenih iranskih duguljastih grožđica
100 g leblebija
1 supena kašika maslinovog ulja
½ čajne kašike turkmerika/kurkume
½ čajne kašike bibera sa limunom
½ čajne kašike crvene paprike
½ čajne kašike vegete sa biberom
½ čajne kašike vegete sa ljutom paprikom
½ čajne kašike vegete sa mediteranskim začinima
bosiljak, origano, peršun, celer, kopar

Postupak:
Prije svega otiđite i kupite basmati rižu ultra dugog zrna! Zapravo, morate kupiti leblebije i grožđice, doduše nije baš neophodno da to budu duguljaste zelene, ali užitak je potpun sa svim tipičnim sastojcima.

Staviti predviđenu količinu riže u zdjelicu i isprati par puta pod hladnom vodom, nakon toga nasuti toplu vodu u zdjelicu i ostaviti rižu da stoji tako 3-4 sata prije nego što će se kuhati. Potrebno je nekoliko puta u tom periodu isprati rižu i promjeniti vodu. Riža će se udvostručiti i bit će sad već gotovo duplo veća.
U drugoj zdjelici oprati grožđice u toploj vodi, a zatim ih ostaviti da stoje u toploj vodi barem sat vremena.
Leblebije kratko popržiti na telfonskoj tavi, sa malo morske soli.

Kad ste sve spremili i riža dovoljno odstajala sad bi je trebali i skuhati.gastrofan-514

Staviti supenu kašiku maslinovog ulja u šerpicu, rižu, sve začine i kratko popržiti, dodati duplu količinu vode, poklopiti i smanjiti vatru na najmanje. Ostaviti da se kuha 5-8 minuta ili dok više ne bude vode, a riža bude al dente skuhana. Isprati grožđice i staviti ih u rižu, zatim staviti i leblebije, a zatim sve fino promješati sa dvije viljuške kako se riža ne bi zdrobila i ponovno poklopiti da se svi ukusi sastave.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!