Nekategorisano

Rolovani patlidžani i tikvice sa mocarelom:

2 patlidžana približno iste veličine
2 tikvice približno iste veličine kao patlidžani

morska sol
maslinovo ulje
bijeli biber
limunova korica
kopar
papir za pečenje ili aluminijska folija

 

Izrezati uzdužno tikvice i patlidžane, odaberite debljinu koju želite, ali vodite računa da ćete ih rolovati zajedno, da ne bi bili isuviše debeli, međutim vodite računa i da ne budu ni isuviše tanki jer ćete ih peći pa će se dodatno skupiti. Posoliti svaki komad pojedinačno i ostaviti da puste gorčinu tj vodu. Vrijeme potrebno za to je proizvoljno, zavisi koliko imate vremena. Meni je stajalo nešto malo više od sat vremena, jer sam pripremila sve prije nego sam počela praviti salatu. Poslije toga oprati patlidžane i tikvice i osušiti ih krpom.
U zdjelicu nasuti maslinovog ulja, morske soli, limunove korice i bijelog bibera, sve dobro izmješati. U tepsiju staviti aluminijsku foliju od ruba do ruba. Zagrijati rernu na 2500. Namazati patlidžane sa obe strane smjesom i redati na foliju, nije potrebno ostavljati veliki raznak između njih. Staviti ih u rernu da se peku dok ne porumene. Za tikvice u smjesu dodati kopar, pa opet namazati sa obe strane i peći dok ne porumene.

Izrezati mocarelu na male komade u obliku pravouganika. Staviti prvo komad patlidžana, pa tikvice približne veličine, na jedan kraj komad mocarele i sve to fino zarolajte. Tako napravljene redajte ih u vatrostalnu posudu, ukoliko poželite da ih ugrijete prije serviranja, ali i hladni će sasvim biti dobri.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!