Nekategorisano

VEČERA SA POSEBNIM LJUDIMA – II dio

Ne bih ja bila ja, da se sve nije promjenilo. Ono što je prvobitno planirano kao jedna večera pretvorilo se u dvije sedmice konstantnog kuhanja, isprobavanja, susreta sa dragim ljudima i jedenja, jedenja i jos malo jedenja!

Prva planirana večera je bila za četiri divne curice koje su u moj život ušle na najneobičnije moguće načine. Kad me neko pita kako je moguće da sa nekim postaneš blizak u tako kratkom roku, obično slegnem ramenima i nemam politički korektan odgovor, samo znam da se sa njima osjećam divno. Sa nekim sam se smrzavala prošle zime, djelili smo jedan užasno mali radijator, slične probleme i u tom svemu sazrile zajedno, sa drugim sam se upoznala slučajno, preko drugih dragih ljudi, onda su ti odnosi rasli i došli do ovog trenutnog stanja. Sve u svemu ova noć je bila za njih!

Kao i svaka prava domaćica pripreme sam započela mnogo prije, napisala šta mi sve treba, kupila sve potrebne sastojke, obavila sve kućne poslove i noć prije počela da spremam one dijelove večere koji se jedu kao hladni prilog.
gastrofan-296

Ovo sam napisala tu noć:
„Imam osjećaj da je već vrijeme za iftar…. odavdje se ništa ne vidi, nemam predstavu ni koliko je sati. Ali nekako je sve utihnulo, dječije igralište je prazno, mora da je to razlog. Kod mene samo miris pomješanih začina, kuha se bulgur. Odluka je pala napokon da napravim nešto što sam već postavila ovdje, možda malkice drugačije, možda sam i stavila neki začin viška, možda sam nešto izostavila, a možda je to uvijek isto, samo zavisi od onog unutrašnjeg mog osjećaja, kako ja sve to doživljavam večeras… E da, zaboravila sam reći da je već prošlo normalno vrijeme za kuhanje, ipak vrijeme je uvijek pravo ako za to imate razlog. Ovaj receptić već imate, samo vam treba link, pa odite i vidite kako to da napravite ovu divnu salatu. I nemojte se brinuti, niti jedan ukus ni osjećaj se neće promijeniti sa činjenicom da ste ovo napravili noć prije, sve će biti potpuno identično ujutro kada otvorite kutiju, uzmete viljušku i veliki zalogaj. “

Ovdje možete vidjeti recept za bulgur salatu sa povrćem

Kad se priprema salate završila vrijeme je došlo za pripremu nečega što ja mnogo volim. Kada ste se odlučili da promjenite svoju ishranu i učinili je zdravijom, kvalitetnijom i mirisnijom sa tim ste izabrali mnoštvo različitih kombinacija. Jedna od takvih su rolovane tikvice i patlidžani sa mocarelom. Još nešto što se može napraviti navečer i sljedeći dan servirati, a okusi će biti potpuno savršeni, možda čak i bolji.

Rolovani patlidžani i tikvice sa mocarelom:

2 patlidžana približno iste veličine
2 tikvice približno iste veličine kao patlidžani

morska sol
maslinovo ulje
bijeli biber
limunova korica
kopar
papir za pečenje ili aluminijska folija

Izrezati uzdužno tikvice i patlidžane, odaberite debljinu koju želite, ali vodite računa da ćete ih rolovati zajedno, da ne bi bili isuviše debeli, međutim vodite računa i da ne budu ni isuviše tanki jer ćete ih peći pa će se dodatno skupiti. Posoliti svaki komad pojedinačno i ostaviti da puste gorčinu tj vodu. Vrijeme potrebno za to je proizvoljno, zavisi koliko imate vremena. Meni je stajalo nešto malo više od sat vremena, jer sam pripremila sve prije nego sam počela praviti salatu. Poslije toga oprati patlidžane i tikvice i osušiti ih krpom.

Ta divna Grbavica, dala mi je još jednu ideju, na koju sam više bila primorana nego što sam je svojevoljno odabrala, ali na kraju je ispalo mnogo bolje nego što sam očekivala. Dok sam obavila sve pripreme već je bilo skoro 11 sati što je značilo da imam još jedan sat dok ne nestane vode. Gomila prljavog suđa nikako nije poželjna u ovom ljetnom periodu pa sam se odlučila da za pripremu tikvica i patlidžana ne koristim gril tavu nego rernu.

U zdjelicu nasuti maslinovog ulja, morske soli, limunove korice i bijelog bibera, sve dobro izmješati. U tepsiju staviti aluminijsku foliju od ruba do ruba. Zagrijati rernu na 2500. Namazati patlidžane sa obe strane smjesom i redati na foliju, nije potrebno ostavljati veliki raznak između njih. Staviti ih u rernu da se peku dok ne porumene. Za tikvice u smjesu dodati kopar, pa opet namazati sa obe strane i peći dok ne porumene.

Izrezati mocarelu na male komade u obliku pravouganika. Staviti prvo komad patlidžana, pa tikvice približne veličine, na jedan kraj komad mocarele i sve to fino zarolajte. Tako napravljene redajte ih u vatrostalnu posudu, ukoliko poželite da ih ugrijete prije serviranja, ali i hladni će sasvim biti dobri.

Ostanite sa nama jer će uskoro biti i ostali recepti….

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!