VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Tartufi

Podijeli ovaj sadržaj

Tartufi su vrsta podzemne gljive iz porodice Tuberaceae, a obično rastu u blizini drveća, po šumama. Postoji mnogo vrsta tartufa, a najznačajniji su bijeli i crni od kojih je bijeli cjenjeniji i smatra se kvalitetnijim, pa stoga postiže i višu tržišnu vrijednost.

To je gljiva specifičnog, jakog, prodornog mirisa po bijelom luku i siru. Uglavnom se traže u šumama sa specijalno obučenim psima za traženje tartufa, mada se u zadnje vrijeme sve više uzgajaju na plantažama. Prve plantaže su podignute u Italiji 1970. godine na površini od 416 hektara.
Prvo spominjanje tartufa se pojavljuje u sumerskim spisima u opisivanju prehrambenih navika njihovih tadašnjih amorejskih neprijatelja. Tokom perioda renesanse u Evropi postižu popularnost na dvoru kralja Franje I u francuskoj. Bili su vrlo popularni u pariškim  trgovinama 1780-ih godina, a seljaci su dugo čuvali tajnu njihovog skupljanja. Jedan od najpopularnijih specijaliteta bila je ćurka punjena tartufima.
Osim tartufa samih, koristi se i ulje tartufa koje je jeftinija zamjena za specifičnu aromu koju tartuf daje jelima. Treba napomenuti da ovo ulje ustvari ne sadrži ništa od tartufa, nego se uglavnomaroma postiže sintetičkim putem.
Tartufi su veoma skupe gljive, a u zavisnosti od kvalitete, cijena može dostići i do 4.000 eura za kilogram. Najčešća cijena za 100 grama crnog tartufa je 50 eura, a bijelog 250 eura.

PROČITAJTE I:   Bečka rolada