Nekategorisano

Liječenje anemije (malokrvnosti) na prirodan način

Kod liječenja ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja kada je u pitanju preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno (za vrijeme jela) po 1 dl čaja od listova plućnjaka i koprive.

Čaj se priprema tako što se u 1 litru prokuhane vode stavi  5 gr. mješavine trava te se kuha poklopljeno 1 minutu. Nakon toga se poklopljeno ostavi da se hladi. Nakon što se ohladi, čaj je potrebno procijediti i presuti u flašu koju ćete čvrsto začepiti.

LIJEČENJE BLAŽEG OBLIKA BOLESTI

Sastav čaja: po 40 gr. listova divlje nane, stabljike dubčaca, vrbove kore i listova i cvjetova kunice, po 30 gr. listova gaveza, listova vinove loze, listova i cvjetova vrijeska – plavog cvijeta i hrastove kore (donje bijele), po 20 gr. stabljike preslice, stabljike timijana, stabljike ive trave, listova kadulje i stabljike (više listova) celera.

Priprema i primjena čaja: U 1 litar prokuhane vodi staviti 10 gr. mješavine. Kuhajte poklopljeno 1 minutu, te hladite također poklopljeno. Kada se ohladi čaj sipajte u flašu i pijte 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Ovaj čaj pijte i između obroka, oko 10 sati i 16 sati, ali po 1/2 dl. Nakon što čaj popijete prije jela, uzimajte po jednu supenu kašiku rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko ne možete dobiti rafinirano maslinovo ulje, možete koristiti i domaće, ali pod uvjetom da nije kiselo i staro. Nakon što čaj popijete poslije jela, uzimajte po 1 supenu kašiku meda, mladog masla i svježe iscijeđenog soka od limuna. Ishrana bi trebala biti što bolja te jače kalorična. Probajte jesti što više raskuhanog povrća sa svježim i suhim mesom. Obavezno jedite supu s dosta povrća (dosta celera i luka). Što više se krećite na čistom  zraku. Izbjegavajte cigarete.

LIJEČENJE TEŽEG OBLIKA BOLESTI

Sastav čaja: po 40 gr. listova divlje nane, stabljike dubčaca, vrbove kore, cvjetova i listova kunice i cvjetova i listova vrijeska – plavog cvijeta, po 30 gr. listova pelina, stabljike preslice, listova kadulje, stabljike ive trave i sitno isjeckane hrastove kore, po 20 gr. stabljike majčine dušice, listova celera i stabljike timijana i 10 gr. listova peršuna.

Priprema i primjena čaja: Priprema, konzumacija i druga uputstva ista su kao i kod liječenja blažeg oblika bolesti, s tim što se kod liječenja težeg oboljenja preporučuje uzimanje nešto više dobrog domaćeg crnog vina i jača hrana s manje tijesta. Postoje i određene zabrane tjekom liječenja, a to su: piti crnu kafu i pušiti cigarete. Obavezno je konzumiranje svježeg soka od cvekle i paradajza uz dodatak meda. Ukoliko bolujete od šećerne bolesti, nemojte uzimati med. U ishrani koristite što je moguće više zelja (divljeg), kao i svježe voće i povrće, s tim što se najviše preporučuje crveni luk. Provodite što više vremena na čistom zraku (preporučuje se da tokom dana idete na više i niže predjele).

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!