VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Soja

Podijeli ovaj sadržaj

U posljednje vrijeme se često spominju korisni i štetni učinci soje. Zrno soje bilo je gotovo nepoznato u zapadnom svijetu hiljadama godina dok se u posljednjih dvadesetak godina  nije pojavilo kao čudo od hrane koje će smanjiti rizik od srčanih bolesti, osteoporoze, raznih vrsta raka i neugodnih efekata menopauze.

Međutim, tamni oblaci sumnje su se pojavili nakon nekih medijskih napisa o raznim studijama sa pričama o tumorima i poremećaja rada  štitnjače.


Istina je, kao i obično, negdje između!

 Jako je teško razlučiti šta je istina, a šta ne u moru informacija koje su nam dostupne u današnje vrijeme.Ono što sada znamo, na temelju dokaza, jeste da postoji nekoliko područja u kojima sojine namirnice mogu imati učinke na zdravlje:

 

Menopauza

Ono što jeizazvalo  interes zdravstvenih stručnjaka jeste niska stopa raka dojke kod azijskih žena koje konzumiraju više sojinih proizvoda u poređenju sa ženama zapada. Može li to biti povezano i kako? Ti pozitivni učinci se pripisuju izoflavonima koji djeluju kao biljna verzija ženskog hormona estrogena. Tokom menopauze razina estrogena opada, što uzrokuje neugodne simptome kao što je navala vrućine. Izoflavon iz soje djeluje kao slaba verzija estrogena i pomaže održavanju njegove razine, drugim riječima, umjetna zamjena za izgubljeni estrogen. Nakon menopauze, povećana količina kalcija u našim kostima opada što rezultira gubljenjem koštane čvrstoće i gustoće. Izoflavoni i proteini iz soje imaju sposobnost smanjenja tih gubitaka, kao i pružanja više kalcija kroz prehranu.

 

Rak dojke

Način na koji soja može ili ne može smanjiti rizik od ovog raka uslovljen je složenom prirodom raka dojke i to objašnjava neke kontroverze i sumnje u status soje kao super namirnice. Ovaj rak može biti hormonski ovisan ili neovisan i može se ponašati drugačije dogodi li se prije ili poslije menopauze. Osim toga, teško je znati da li ste više u opasnosti od jedne ili druge vrste raka, iako je češći oblik u žena u postmenopauzi. Ostali faktori koji utiču na rizik su tjelesna težina, da li ste rađali, da li ste koristili tablete i da li ste svoju prvu mjesečnicu dobili u ranom ili kasnijem dobu.
Mnoge studije vezane za soju su ograničene na istraživanje na životinjama i ne mogu se izravno prenijeti na ljude.

 

Zdravlje srca

 Ono u šta najmanje ima sumnje kada je soja u pitanju, jeste da ona pomaže zdravlju srca. Hrana koja sadrži određenu količinu soje pomaže kod prevencije srčanih bolesti  i snižava nivo holesterola u krvi. Ali, uzimanje izoflavona kao dodataka hrani nije tako učinkovito, što će razočarati one koji više vole uzeti tabletu nego pojesti tofu.

 

Zaključak

 Trenutno ne postoji vjerodostojan naučni dokaz koji ukazuje da je konzumiranje soje štetno za većinu ljudi.
Ostavit ćemo zadnju riječ profesoru nutricionizma na Univerzitetu Otago, Jimu Mannu:
„Osim nedostatka dokaza da soja ima štetan utjecaj na populaciju u cjelini, valja naglasiti da vegetarijanci općenito uživaju u dobrom zdravlju. Oni kao skupina imaju visok unos soje. Ako postoje značajne nepovoljne zdravstvene posljedice, one bi zasigurno bile primijećene i kod vegetarijanaca i vegana.“