Nekategorisano

Kako je nastao hamburger ?

Proučavajući historiju, doznajemo da su čak i stari Egipćani jeli mljeveno meso i da su kroz vijekove razni narodi oblikovali meso u razne oblike i nazivali ih različitim imenima.

Poznato je da su Mongoli tokom vladavine Džingis kana i mnogih vojnih pohoda, prakticirali stavljati meso ispod sedla i tako ga tokom jahanja određeno vrijeme smekšavati.  Pošto su konjanici bili primorani dugo jahati, nakon određenog vremena meso bi se raspalo i postalo lakše za konzumiranje. Naravno, treba napomenuti da su vojnici ovakvo meso jeli sirovo.
U ranom 18. vijeku, ekspanzijom globalne trgovine, njemački pomorci su tokom svojih putovanja po Aziji zapazili ovakav način pripreme mesa za upotrebu i svidjela im se ideja omekšanog mesa. Tako su ideju donijeli kući u Njemačku preko Hamburga, jedne od glavnih luka u to vrijeme.
Kad su njemački doseljenici počeli naseljavati tlo Amerike i donijeli svoj recept, nije prošlo mnogo vremena dok su ljudi počeli dodavati svoju „notu“ ovom načinu pripreme mesa. Kako su izvorno Nijemci donijeli ove pljeskavice u Ameriku, tako su ga i nazvali „hamburško meso“ ili „hamburger“ što je naziv za stanovnika Hamburga.
Smatra se da je prvi poznati hamburger u današnjem obliku sa mljevenim mesom izradio Charlie Nagreen i predstavio ga na sajmu 1885. godine u Seymouru, Wisconsin.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!